Göteborgsstolen


Den mest kända av alla Lindomestolarna är den så kallade Göteborgsstolen. Den började tillverkas i Lindome på mitten av 1800-talet och kom att bli den populäraste modellen mot slutet av 1800-talet. Produktionen fortsatte långt in på 1900-talet. Därför finns det fortfarande många Göteborgsstolar från Lindome kvar idag.


Göteborgsstolens form ger ett eko av den europeiska stilhistorien med rötter ända bort i antiken. Varianter av modellen återfinns runtom i Europa och Amerika. Förlagan till Lindomes egen version kom sannolikt från England.

Stolen är ursprungligen en blandning av olika 1700-talsstilar, vilka ofta kopierade antikens möbler och därför kallas nyklassicism. Men det är senempiren som växte fram på 1820-talet, med dess mjukare linjer, som gör sitt tydligaste avtryck på Göteborgsstolen. De svängda frambenen är dock ett lite senare tillägg som kom med nyrokokons inträde på 1840-talet. Från början gjordes stolen oftast med armstöd, men i övrigt har grundformen förblivit mer eller mindre densamma. Eftersom Lindomesnickarna var självlärda blev deras arbeten personligt utformade. Dessutom gav kunderna uttryck för olika önskemål som påverkade de enskilda stolarnas utformning. Därför finns idag en stor bredd av mindre variationer på Göteborgsstolar från Lindome.


Bild från Mölndals Stadsmuseum, DigitalMuseum, Creative Commons